Saamelaisuuskulttuuri
Saamelaiset ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa. Pohjoinen Saamenmaa on koko maailmassa ainutlaatuinen alue, sillä Saamenmaassa elää kolme eri saamelaisryhmää (inarin-, tunturi- ja koltta- eli itäsaamelaiset), puhutaan kolmea eri saamen kieltä (inarinsaamea, koltansaamea ja pohjoissaamea) ja pukeudutaan viiteen erilaiseen saamenpukuun (Vuotson, Inarin, Utsjoen, Enontekiön ja koltansaamen pukuihin). Saamenmaan kylistä löytyy yhä edelleen elävää, aitoa ja etenkin monipuolista saamelaiskulttuuria.
Suomessa on noin 9 000 saamelaista. Heistä yli 60 prosenttia asuu jo kotiseutualueensa eli Inarin, Utsjoen, Enontekiön ja Sodankylän kuntien ulkopuolella. Kaikkiaan saamelaisia arvioidaan olevan eri maissa yhteensä yli 75 000.
Poronhoito, kalastus, metsästys ja pienimuotoinen maatalous sekä luonnontuotteiden keräily ja käsityöt ovat saamelaisten perinteisiä elinkeinoja. Nykyään perinteisiä elinkeinoja harjoitetaan myös yhdistelmäelinkeinona mm. matkailun ja muiden palveluelinkeinojen ohella.
Saamelaisten värikästä ja monipuolista käsityötä on mahdollisuus nähdä ja ostaa Saamenmaan matkailuyrityksistä. Kauniita ja koristeltuja esineitä ei ole tehty taiteen vuoksi, vaan kauneus ja käytännöllisyys kuuluivat aina yhteen. Saamelaistaiteen perusta on perinteisessä elämäntavassa ja kansanperinteessä. Lähde: Saamelaiskäräjät
Lue lisää saamelaiskulttuurista:
* Saamelaiskäräjät
* Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida