FI EN DE

Info

Kuvauksellisuus

Karun kaunis ja kuvauksellinen pohjoisen luonto on herkkä ja hauras. Saamenmaassa kamerasi ei repussa viihdy!

Image

REVONTULET

Revontulet ovat valoilmiöitä, jotka koostuvat värikkäistä, voimakkaasti liikkuvista ja vaihtelevista kuvioista yötaivaalla. Revontulet aiheutuvat aurinkotuulen varattujen hiukkasten osumisesta maan ilmakehään. Revontulia näkyy sitä enemmän, mitä kauemmaksi päiväntasaajasta mennään.

Pohjoinen Lappi on erittäin suosittua revontulimatkailualuetta. Revontulet esiintyvät parhaiten pimeällä ja kirkkaalla ilmalla. Revontulia ei voi nähdä kevän ja kesän valoisaan aikaan eikä pilvisellä ilmalla. Parhain revontulten esiintymisaika on klo 18 ja 02 välillä.

Image

KESKIYÖN AURINKO

Keskiyön aurinko tai ns. yötön yö kiehtoo Saamenmaan kesämatkailijoita. Keskiyön auringon aika kestää pohjoisessa keskimäärin toukokuun 22. päivästä heinäkuun 20. päivään, jona aikana aurinko ei laske ollenkaan horisontin alapuolella – aurinko paistaa läpi yön.

Saamenmaan pohjoisimmassa kylässä Nuorgamissa aurinko on horisontin yläpuolella keskimääräistä pitempään eli yhtäjaksoisesti alkaen 16.5. aina 29.7. saakka, 74 päivän ajan. Tämän vuoksi Nuorgamia voidaan kutsua aurinkoisimaksi Saamenmaan kyläksi. Keskiyön aurinko ei näy pilvisellä ilmalla.

RUSKA

Syksyinen ruskan aika on suosittua matkailusesonkia pohjoisimmassa Lapissa.  Saamenmaalla paras ruska ajoittuu syyskuulle. Ruskan väriloiste johtuu siitä, että valon määrän väheneminen on merkki kasveille aloittaa talvivalmistelut. Ruska näkyy värikkäänä maa- ja lehtiruskana.

Image

 KAAMOS

Kaamos eli polaariyö on se ajanjakso vuodessa, jolloin auriko ei nouse ollenkaan horisontin yläpuolelle. Kaamos kestää Saamenmaassa keskimäärin 51 vuorokautta. Mitä pohjoisemmaksi mennään, sitä pitempi on kaamosaika. Esimerkiksi Utsjoella kaamos alkaa 27. marraskuuta ja päättyy 17. tammikuuta.

Image