Saamenmaan kylät

Saamenmaa on elävän saamelaiskulttuurin koti. Se on kulkijalle hetkien helminauha, jonka jokainen kokee omalla tavallaan, omaan tahtiinsa. Saamenmaa on monelle kaunein paikka maailmassa. Paikka, jossa voi vihdoin hengittää vapaasti ja antaa rauhan hiipiä syvälle. Saamenmaa on laaja ja villi. Se on kimmeltävien vesien, kirkkaiden tähtien, tunturien, koskemattomien kairojen ja revontulten maa. Saamenmaa on vieraanvarainen. Saamenmaa on paikka ikuisille Lapin ystäville.

Käyntikohteet ja nähtävyydet

 • Kuva: Utuniemi Camping Inarijärvi Saamenmaan kylät, Inari

  Inarijärvi on Suomen kolmanneksi suurin ja toiseksi syvin järvi. Sen leveys on 50 ja pituus 80 kilometriä. Suurin syvyys on 92 metriä. 

 • logot_inari_kultapieni Inarin kunta Saamenmaan kylät, Inari

  Inarin kunta on Suomen suurin kunta, kunnan pinta-ala on yli 17 000 km2. Vesipinta-ala on yli 2 000 km2, josta Inarijärven osuus on noin puolet. Inarin kunnan hallinnollinen keskus on Ivalo. Muita kyliä, Saamenmaan kyliä, ovat Inari (kirkonkylä), Saariselkä, Nellim, … Lue lisää »

 • Kuva: Jouni Männistö.Otsamon päivätupa. Inarin retkeilyalue Saamenmaan kylät, Inari

  Inarin retkeilyalue sijoittuu Inarin kylän länsipuolelle. Inarin retkeilyalueeseen kuuluvat Myössäjärven alue, Otsamotunturin alue sekä Tuulispään ja kirkonkylän välinen alue. Retkeilyalueella on runsaasti merkittyjä polkuja ja retkeilykohteita. Juutuanjokea ylittävä uusi riippusilta sijaitsee 3 km:n päässä Inarin kylältä, Jäniskosken niskalla.

 • Inarin saamelaiskirkko Saamenmaan kylät, Inari

  Keskellä Inarin kylää sijaitseva luterilainen Inarin saamelaiskirkko valmistui pommituksessa vuonna 1940 tuhoutuneen entisen kirkon raunioille vuonna 1951 rakennushallituksesta saaduin piirustuksin.  Väinö Saikon maalaama alttaritaulu (1938) kuvaa Kristuksen ilmestymistä vaeltavalle saamelaisperheelle. Lue lisää: Inarin seurakunta

 • InariJuutuanjoki(MannistoMarja) Juutuanjoki , Inari

  Inarinsaamelaisten omaa kotijokea, Juutuanjokean kutsutaan jokien joeksi. Juutuanjoki kerää vetensä laajalta tunturialueelta. Sen kautta valuvat Menesjoen, Lemmenjoen, Vaskojoen ja Kaamasjoen vedet Inarijärveen ja sieltä Paatsjoen kautta Jäämereen. Juutuan Ritakoski ja Haapakoski ovat kuuluisia perhokalastajien paratiiseja. Juutuan varrella kulkeva luontopolku kertoo … Lue lisää »

 • Kuva: Jouni Männistö Otsamotunturi Saamenmaan kylät, Inari

  Inarin kylän länsipuolella ja Juutuanjoen pohjoispuolella kohoava legendaarinen Otsamotunturi (418 m) on suosittu retkeilykohde. Otsamotunturi sijaitsee noin kahdeksan kilometrin patikkamatkan päässä Inarin kylästä. Otsamotunturilta aukeavat upeat näkymät Inarijärvelle, Muddusjärvelle, Muotkatuntureille ja Lemmenjoelle Joenkielisen tunturille. Otsamotunturille johtaa retkeilypolkuja ja tunturin laella … Lue lisää »

 • eramaakirkko Pielpajärven erämaakirkko Saamenmaan kylät, Inari

  Pielpajärven kirkko on suosittu käyntikohde Inarissa.”Pielpajärven erämaakirkon hoidosta vastaa Inarin seurakunta ja kohteen retkeilyrakenteita hoitaa Metsähallitus. Pielpajärvi on Inarin vanha keskuspaikka. Erämaisen järven rannalla sijaitsi aikoinaan Inarin talvikylä, jonne ihmiset kokoontuivat talveksi asumaan. Talvikylän yhteyteen rakennettu erämaakirkko vuodelta 1760 on … Lue lisää »

 • sajosrevontuli Saamelaiskulttuurikeskus Sajos , Inari

  Saamelaiskulttuurikeskus Sajos on Pohjois-Lapin suurin kongressi- ja tapahtumatalo. Modernilla kokoustekniikalla ja tietoliikenneyhteyksillä varustettut tilat soveltuvat jopa 430 hengen tapahtumiin. Sajoksen sijainti keskellä Saamenmaata, monipuolisen saamelaiskulttuurin ja ainutlaatuisen luonnon keskellä luo upeat puitteet monenlaisille tapahtumille. Inarin kirkonkylään Juutuanjoen rannalle rakennettu saamelaiskulttuurikeskus … Lue lisää »

 • Sami Museum & Northern Lapland Nature Centre - SIIDASami cultural and natural history museum is an integrated centre. In addition to the core museum there is an open-air museum, restaurant, conference centre and Forest and Park centre located in the oldest inhabited area in northern Lapland with evidence of occupation from 7,000BC. Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida , Inari

  Siidassa toimivat Saamelaismuseo, Ylä-Lapin luontokeskus ja Ravintola Sarrit. Siida on monipuolinen kohtaamispaikka kulttuuri- ja luontonäyttelyineen, kokoustiloineen ja tapahtumineen. Ulkomuseoalue on avoinna kesäisin. Siidassa toimii Metsähallituksen asiakaspalvelupiste, matkailunfo ja Siida Shop -myymälä. SAAMELAISMUSEO JA LUONTOKESKUS SIIDAInarintie 46 99870 Inari www.siida.fiFacebook: Siida-Saamelaismuseo-ja-luontokeskus … Lue lisää »

 • Kuva: Jouni Männistö Ukonsaari Saamenmaan kylät, Inari

  Inarinjärven länsiosassa sijaitseva muinainen uhripaikka, Ukonsaari kuuluu Suomen arvokkaimpiin ja tunnetuimpiin muinaisjäännöksiin. Ukonsaari on toiminut saamelaisten jumalan, Ukkosen, palvontapaikkana. Saari on suojeltu muinaismuistolailla. Ukonsaarelle pääsee kesäisin risteilylaivalla (risteilyt kesäisin kaksi kertaa päivässä) tai omalla veneellä. Saarella on rantautumislaituri ja portaat mäen huipulle. 

Toteutus: Iggo Oy