Saamenmaan kylät

Saamenmaa on elävän saamelaiskulttuurin koti. Se on kulkijalle hetkien helminauha, jonka jokainen kokee omalla tavallaan, omaan tahtiinsa. Saamenmaa on monelle kaunein paikka maailmassa. Paikka, jossa voi vihdoin hengittää vapaasti ja antaa rauhan hiipiä syvälle. Saamenmaa on laaja ja villi. Se on kimmeltävien vesien, kirkkaiden tähtien, tunturien, koskemattomien kairojen ja revontulten maa. Saamenmaa on vieraanvarainen. Saamenmaa on paikka ikuisille Lapin ystäville.

Nellim

Kolmen kulttuurin erämaakylä

Saamenmaan villin idän erämaakylä Nellim sijaitsee Venäjän rajan läheisyydessä, Inarijärven rannalla. Isolle Inarille pääsee Nellimistä aivan kylän keskustasta veneellä tai talvisin kelkkaillen. Alun perin Nellim oli inarinsaamelaisten kylä, mutta 1920- ja 1930-luku toi suomalaisväestöä savottatöihin ja myöhemminII maailmansodassa menetetystä Petsamosta kolttasaamelaisia. Nykyisin kylä tunnetaankin kolmen kulttuurin kohtauspaikkana.

Tutustumiskohteina Nellimin alueella ovat muun muassa Paatsjoen rajasilta, Rautaportin historiapolku ja Pyhän Trifon Petsamolaisen ortodoksinen kirkko. Kylän pohjoispuolellaaukeava Vätsärin erämaa ja eteläpuolella Tsarmitunturin erämaa ovat niitä harvoja paikkoja, joissa voi edes toivoa näkevänsä karhun luonnossa. Huomattavasti varmemmin Nellimissä voi ihastella revontulia, sillä asutusten valosaaste ei häiritse erämaan kirkasta tähtitaivasta.

Löydä oma Saamenmaasi myös uusien MapInari-videoiden kautta.

Toteutus: Iggo Oy