Saamenmaan kylät

Saamenmaa on elävän saamelaiskulttuurin koti. Se on kulkijalle hetkien helminauha, jonka jokainen kokee omalla tavallaan, omaan tahtiinsa. Saamenmaa on monelle kaunein paikka maailmassa. Paikka, jossa voi vihdoin hengittää vapaasti ja antaa rauhan hiipiä syvälle. Saamenmaa on laaja ja villi. Se on kimmeltävien vesien, kirkkaiden tähtien, tunturien, koskemattomien kairojen ja revontulten maa. Saamenmaa on vieraanvarainen. Saamenmaa on paikka ikuisille Lapin ystäville.

Kaunispää-tunturi (438 m)

Kaunispää-tunturi on 438 metriä korkea tunturi Saariselän matkailukeskuksen kupeessa. Kaunispään huipulle johtaa yleinen maantie, joten hyvän saavutettavuudenkin vuoksi tunturi on suosittu kohde retkeilijöiden ja hiiihtäjien lisäksi automatkailijoiden keskuudessa. Kaunispään tuntureilta on hyvällä säällä upeat näkymät itään jopa Venäjän puolelle saakka.

Kaunispään rinteillä on loma-asutusta, matkailupalveluja, laskettelurinteitä hiihtohisseineen, moottorikelkkareitti, hiihtolatuja sekä maailman pisin pulkkamäki. Kesällä huipulle pääsee myös merkittyjä patikkareittejä pitkin. 

Kaunispään maantie on rakennettu 1913, samaan aikaan kuin Rovaniemi-Ivalo -maantie (Jäämerentie). Toisen maailmansodan aikana poltettujen kahvilan ja palovartijan majan tilalle rakennettiin uudet rakennukset vuonna 1952 ja lasketturinteet valmistuivat 1971 (Lähde:Seppo J. Partanen: Saariselkä – magneettimäestä matkailukaupungiksi. Suomen Matkailuliitto, 1992).

Toteutus: Iggo Oy